"PSICOMÈDICA"

"PSICOMÈDICA"

"LA FELICIDAD DEL CUERPO SE FUNDA EN LA SALUD; LA DEL ENTENDIMIENTO, EN EL SABER" Tales de Mileto

"LA FELICIDAD DEL CUERPO SE FUNDA EN LA SALUD; LA DEL ENTENDIMIENTO, EN EL SABER" Tales de Mileto
"Los pensamientos que elegimos pensar son los instrumentos para pintar el lienzo de nuestra vida"
Louise L. Hay
Este blog es únicamente informativo y de divulgación y cualquier consulta psicológica o médica debe hacerla directamente con un especialista.
Por tanto, usted acepta que el contenido del blog estará sujeto a su propia interpretación y uso.

miércoles, 25 de enero de 2012

ANTITRANSPIRANTS, DESODORANTS I CÀNCER DE PIT

                                           
Alguns estudis científics apunten a que l’ús de desodorants i antitranspirants pot tenir una incidència important en el càncer de pit, especialment en dones, i que l´ús d’aquests productes ha crescut a la nostra societat paral·lelament amb el número de casos de càncer de pit.

Què diuen aquests estudis i en què es fonamenten per arribar a aquestes conclusions? En primer lloc, es sospita que dues de les substàncies que acostumen a formar part d’aquests productes són nocives per a la salut: el clorohidrato d’al.lumini (substància que fa reduir o inhibir el flux de la suor) i els parabenos (productes químics emprats com a conservants i estabilitzants en molts productes destinats a la cura de la pell), dels quals els més usuals són el methylparaben, E-218), l’ethylparaben, E-214) i el propylparaben, E-216). L’al.lumini és un mineral que pot provocar la mutació de les cèl.lules i, en el cas dels antitranspirants que eviten l’eliminació de toxines a través de les axil·les, això pot provocar que el cos les dipositi a les glàndules limfàtiques que es troben sota els braços inferint alguns científics de que per aquest motiu la majoria dels tumors cancerígens de pit es troben en el quadrant superior, lloc on s’ubiquen aquestes glàndules amb l’acúmul de substàncies tòxiques (veure el dibuix adjunt).  
             
                                

Per altra banda, els parabenos també poden ser absorbits a través de la pell i són molt sospitosos de tenir propietats estrògenes; els estrògens són hormones femenines implicades  en la divisió i el creixement de les cèl·lules mamàries, tant a nivell de les cèl·lules sanes com de les tumorals. I aquestes situacions que incrementen l’exposició de l’organisme als estrògens (com també el no tenir fills, la menopausa tardana, l’obesitat o els tractaments hormonals) han estat relacionades amb l’increment del risc de patir un càncer de pit.

 En segon lloc, la incidència superior en dones es postula que és degut a que les dones acostumen a depilar-se les axil·les i, d’aquesta forma, és més fàcil que aquestes substàncies nocives penetren a través de la pell a diferència dels d’homes que en gran part no es depilen i dites substàncies nocives es queden als pèls de les axil·les sense penetrar a l’interior de la pell.  

Atès tot l’exposat i que si bé altres estudis científics són contradictoris al respecte i no han pogut demostrar fins el moment aquesta relació entre l’ús d’antitranspirants i desodorants amb l’augment del càncer de pit però que el mateix Institut Nacional del Càncer insisteix en la necessitat de realitzar més investigacions al respecte per esbrinar aquesta relació i altres factors que hi poden estar involucrats i que per tant tampoc conclouen que aquests productes siguin totalment inofensius en relació al càncer de pit (podeu consultar el full informatiu a la pàgina  web       http://www.cancer.gov/espanol/recursos/hojas-informativas/riesgo-causas/antitranspirantes-desodorantes

S O L· L I C I T O

Que en els actes que l’Ajuntament de Castellbisbal organitzi el proper 19 d’octubre de 2012 amb motiu de la celebració del “Dia Mundial contra el Càncer de Pit es faci una campanya informativa que inclogui els següent punts:

1)     Recomanar que es comprovi l’etiquetatge dels desodorants o antitranspirants i que només es comprin els que no incloguin a la seva composició química el clorohidrato d’al·lumini ni els parabenos methylparaben, E-218), ethylparaben, E-214) i el propylparaben, E-216).

2)     Fomentar l’ús dels desodorants i antitranspirants naturals: un dels més eficients és la llimona atès que aquest producte, gràcies als seus àcids, permet que la pell no tingui mal olor i també evita la transpiració i no perjudica a l’organisme. Uns altres desodorants naturals també molt efectius són el bicarbonat de sodi, el vinagre de sidra, l’aloe vera, la sàlvia i el romaní.

      Castellbisbal, 25 de gener de 2012                                                         


AJUNTAMENT DE CASTELLBISBAL
A l’atenció del departament de SALUT PÚBLICA

(ESCRIT PRESENTAT DAVANT DE L'AJUNTAMENT DE CASTELLBISBAL EL MES DE GENER DE 2012)